• GAZDINSTVO KISIN - ZABAVA I ODMOR U DIVNOM SEOSKOM AMBIJENTU


    Seosko porodično gazdinstvo “Kisin” u vlasništvu Miroslava Kisina je smješteno u pitomom i prelijepom prirodnom okruženju, u selu Tuli na 10-ak kilometara od grada Trebinja na magistralnom putu ka Herceg Novom. Veliki broj turista svakodnevno prolazi ovim putem, stoga ne čudi brz razvoj ruralnog turizma u ovom kraju. Preduzetnik Miroslav Kisin se već dugi niz godina bavi proizvodnjom kvalitetnog domaćeg sira i pršuta koji su karakteristični za ovo područje. Krenuli su sa malim količinama, a Miroslav sada posjeduje sopstvenu siranu. Prepoznavši turistički potencijal ovoga kraja odlučio je da proširi djelatnost. Osnovao je seosko gazdinstvo koje nudi razne vrste domaćih, kvalitetnih, tradicionalnih proizvoda i pruža razne vrste usluga u ruralnom turizmu. Objedinio je veliki broj proizvođača iz okoline i kreirao široku paletu proizvoda koja se nalazi na gastronomskoj ponudi svim turistima koji su na putu za Herceg Novi ili žele doći u Tuli po vrhunski gastronomski užitak.  Gazdinstvo sada obuhvata i nekoliko objekata, pa pored mini farme krava i sirane tu je i objekat za prijem turista u ljetnom periodu, poluotvorenog tipa sa turističkim info pultom.




    Objekat gazdinstva posjeduje veliku terasu gdje se mogu smjestiti veće grupe turista i gdje im se nude tradicionalni proizvodi ili samo osvježenje, po njihovoj želji. Pored terase, tu je i zatvoreni dio objekta, a u prizemlju se nalazi manji ured koji služi kao informativni desk sa promotivnim materijalima. Druga zatvorena prostorija se, također, nalazi u prizemlju i trenutno je u fazi pripreme. Zamišljeno je da se ova prostorija adaptira u konobu, u tradicionalnom hercegovačkom stilu, odnosno kombinacji drvo-kamen. U prostoriji na spratu koja je opremljena stolovima i stolicama nabavljenim u sklopu finansijske podrške ostvarene u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja  održavaju se tradicionalne večeri za turiste sa kompletom gastronomskom ponudom i kulturno umjetničkim programom. Gazdinstvo Kisin nudi proizvode i usluge kao što su domaća jela spremljena na tradicionalni način, domaći proizvodi poput sira, pršuta, džemova, meda, pića i  prirodnih sokova. Pored toga, u turističkoj ponudi su i zabava i rekreacija u vidu kulturno umjetničkih programa ili interaktivnog upoznavanja tradicije ovog kraja kroz poljske radove i učestvovanja u spremanju tradicionalnih jela. Do sada je već veliki broj turista imao priliku da kuša hranu i piće ovoga kraja, ali i da učestvuje u programu posebno kreiranom za njih.



    Dug i naporan put je iza Miroslava Kisina koji je od male proizvodnje sira došao do velikog seoskog gazdinstva koje sada pruža usluge tokom cijele godine. Za realizaciju ideje mu je, kako ističe, najteže bilo pronaći sredstva, jer izgradnja i opremanje objekta zahtjevaju znatne finansijske izdatke. Pored finansijske podrške, Miroslav Kisin je kroz YEP inkubator poslovnih ideja imao priliku da nauči i savlada vještine pisanja biznis plana, pravilno istraži tržište i realno procjeni sve prednosti i nedostatke njegove poslovne ideje. Prema njegovim riječima, mnogo mu je značilo i umrežavanje odnosno povezivanje sa drugim preduzetnicima iz okruženja uz podršku YEP-a. U prilog tome govori činjenica da je uz navedenu podršku došao do vrlo vrijednih kontakata i omogućio ucrtavanje njegovog gazdinstva na turističke mape nekoliko evropskih zemalja.



    Miroslav je u aktivnim pregovorima sa nekoliko prevoznika koji prevoze turiste za Herceg Novi da ovo gazdinstvo bude jedna od usputnih stanica gdje će turisti moći da se upoznaju, probaju i kupe lokalne proizvode. U planovima za dalji rad je i proširenje palete proizvoda kao i povećanje količina. Krajnji cilj je što veća posjeta turista kako bi se gazdinstvo širilo, a tradicija održala. Miroslav kaže da je svaki posao težak na svoj način, i da čovjek ako bar malo ne voli posao koji radi teško može napraviti neki značajan uspjeh,  i to iz razloga što za uspjeh treba imati volje i raditi naporno. „A volju možemo imati samo ako radimo nešto što volimo“ naglašava ovaj preduzetnik. Zato bi svim budućim preduzetnicima savjetovao da pronađu posao ili oblast koja im je draga i da rade na razvijanju svoje ideje, i budu uporni. Za uspjeh je potrebno dobro planiranje, veliki trud i vrijeme. Bez ove tri komponente ne može se očekivati mnogo.

    Njihov moto je „ Seosko gazdinstvo Kisin – Tradicija kvalitete“.

    Izvor: YEP
  • 0 komentari:

    Objavi komentar

    Poštovani/a, komentar će biti odobreni tek nakon verifikacija administratora, Hvala!